Kuulokojeen käyttäminen tinnituksen hoitoon: miten se toimii?

Lukuaika: 3,5 min
04.05.22

Voivatko kuulokojeet todella auttaa tinnitukseen?

Jos olet joskus lähtenyt elävän musiikin konsertista ja kärsinyt loppuillan korvien soimisesta, tiedät jo mitä tinnitus on.

Miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa kuitenkin kärsivät tästä muutenkin, kuin kovaäänisen musiikin jälkeen. Näillä ihmisillä tinnitus voi olla haitallinen kokemus, joka saattaa vaikuttaa heidän mielialoihinsa, ihmissuhteisiinsa ja elämäänsä. Tällöin kuulokojeet voivat auttaa tinnitukseen.

Tinnituksella tarkoitetaan useimmiten toisen tai molempien korvien soimista, mutta se voi ilmetä myös huminana, suhinana, surinana tai korkeana äänenä. Ihmiset voivat kokea tinnituksen sykkivänä tai tykyttävänä tunteena, joka tunnetaan nimellä sykkivä tinnitus.

Tinnitusta voi olla montaa erilaista, mutta sen todellinen määritelmä on kuulohavainto, joka ei johdu ulkoisesta äänestä.

Mitkä ovat tinnituksen syyt?

Tinnitus näyttää johtuvan monesta eri syystä, kuten aivojen saaman ääni-informaation muutoksesta (esimerkiksi äkillinen kova melu), korvatulehduksesta tai reaktiosta lääkeaineeseen. Yhtä selvää vastausta ei ole.

Voiko tinnitus aiheuttaa kuulonalenemista?

Koska tinnitus voi johtua samasta sisäkorvan karvasolujen vauriosta kuin kuulonalenema, monet ihmiset kokevat ne samanaikaisesti. Siksi on ymmärrettävää, että ihmiset olettavat niiden olevan yhteydessä toisiinsa. Tinnitus ei kuitenkaan voi aiheuttaa kuulonalenemaa, eivätkä kuulonaleneman hoitomuodot, kuten kuulokojeet, voi aiheuttaa tinnitusta.

Joissakin tapauksissa kuulokojeiden virheelliset säädöt voivat hetkellisesti pahentaa tinnitusoireita, mutta nekään eivät voi aiheuttaa niitä. Se on vain yksi monista tinnitukseen liittyvistä myyteistä. Itse asiassa kuulokojeet voivat todella auttaa hallitsemaan oireita.

Woman holding a hearing aid, a possible treatment for tinnitus

Mikä on tinnituksen paras hoitomuoto?

Se, mikä hoito toimii parhaiten riippuu elämäntavastasi sekä siitä, mikä on saattanut aiheuttaa tinnituksen. Jos tinnitus vaikeuttaa nukahtamista, voi kokeilla tuulettimen, ilmankostuttimen tai muun valkoista kohinaa tuottavan laitteen pitämistä makuuhuoneessa.

Kuulokoje saattaa kuitenkin olla paras lievitys tinnitukseen, jos krooninen tinnitus vaikeuttaa keskittymistä työhön tai saa vetäytymään sosiaalisista tilanteista.

Miten kuulokojeet auttavat tinnitukseen

Kuulokojeet eivät voi parantaa tinnitusta (oikeastaan mikään ei voi), mutta ne voivat estää sitä lisäämällä ääniä jo kuulemasi äänen lisäksi.

Se kuulostaa ristiriitaiselta, mutta toistamalla rauhoittavaa ääntä, kuten valkoista kohinaa tai meren ääntä, kuulokoje voi auttaa siirtämään huomion pois tinnituksesta.

Ajattele, että olet huoneessa ja yksi henkilö puhuu. Kuulet hänet selvästi ja voi olla vaikea keskittyä johonkin muuhun. Kuvittele nyt, että huone on täynnä ihmisiä, jotka kaikki keskustelevat erikseen. On vaikeampi erottaa yhden puhujan ääntä ja samalla koko joukon yhteiset äänet voivat vaimentua taustalle.

Tätä tapaa lisätä ääntä kutsutaan ääniterapiaksi, joka on tehokasta lievittämään tinnituksen oireita. Lisätietoja ääniterapiasta löytyy täällä.

Millainen kuulokojetyyppi sopii parhaiten tinnitukseen?

Mitä tahansa kuulokojetta, joka lievittää tinnitusta, voidaan käyttää tinnituksen oireiden hallintaan, mukaan lukien korvantaus- ja korvakäytävämallit.

Tarjolla on laaja valikoima, josta löytyy sopiva malli jokaisen tarpeeseen, mutta kaikkein sopivin malli riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä. Kuulonhuollon ammattilainen auttaa ja neuvoo valinnassa.

A group of people practicing yoga for mindfulness, a way to relieve tinnitus

Mikä muu voi auttaa pysäyttämään tinnituksen?

Joissakin tapauksissa tiettyjen lääkkeiden käytön lopettaminen tai korvavahan poistaminen voi helpottaa tinnitusta, mutta vain jos tinnitus alun perin johtui niistä.

Kognitiivisen käyttäytymisterapian on osoitettu olevan tehokas tinnituksen hoitomuoto. Se toimii käsittelemällä henkilön reaktiota tinnitukseen, eli vähentämällä tai korjaamalla negatiivista vastetta ääneen. Tätä antavat koulutetut ammattilaiset, mukaan lukien psykologit, ohjaajat ja mielenterveyspalvelujen tarjoajat.i

Tinnitus voi joskus johtua stressistä, joten tietoisuusharjoitukset, kuten jooga ja meditaatio, ovat osoittautuneet tehokkaiksi helpottamaan oireita.ii

Ruokavaliolla voi myös olla vaikutusta oireisiin. Joillakin ihmisillä tietyt ruoka-aineet, kuten kofeiini tai alkoholi aiheuttavat tinnitusta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaiken kaikkiaan runsasrasvainen ruokavalio voi lisätä tinnituksen todennäköisyyttä.iii

Miten tinnitusta voidaan hoitaa kuulokojeiden avulla

Jos sinä tai joku läheisesi kärsii tinnituksesta, on hyvä ottaa yhteyttä korvalääkäriin tai kuuloalan ammattilaiseen. He voivat antaa neuvoja hoitovaihtoehdoista ja siitä, mikä kuulokoje sopii parhaiten tinnitukseen.

Etsi paikallinen kuuloalan ammattilainen


-----------------------------------

iCima, R. F. F, van Breukelen, G., Vlaeyen, J. W. S. (2018). Tinnitus-related fear: Mediating the effects of a cognitive behavioural specialised tinnitus treatment, Hearing Research, Volume 358, 2018, Pages 86-97, ISSN 0378-5955

iiGunjawate DR, Ravi R. Effect of yoga and meditation on tinnitus: a systematic review. J Laryngol Otol. 2021 Apr;135(4):284-287. doi: 10.1017/S0022215121000566. Epub 2021 Mar 11. PMID: 33691808.

iiiChristopher Spankovich at al. (2017) Relationship between dietary quality, tinnitus and hearing level: data from the national health and nutrition examination survey, 1999–2002.