Suojaa kuulosi

Melun aiheuttama kuulonalenema johtuu usein liiallisesta altistuksesta erittäin voimakkaalle melulle, joka vaurioittaa sisäkorvan rakenteita. Melunlähde voi olla esim. aseen pamahdus, räjähdys tai todella tehokkaista kaiuttumista toistettua musiikkia. Ilman kautta haitallinen melu kantautuu korviin ja alkaa tehdä tuhoaan.

Muistatko Quasimodon? Notre Dame-kirkon kokoiset kellot saisivat jokaisen järkevän ihmisen käyttämään kuulonsuojaimia, mutta osaammeko suojautua ääniltä, jotka eivät ole  yhtä mahtipontisia, mutta kuitenkin vaaraksi kuulollemme. Nimittäin säännöllinen altistuminen voimakkaille äänille nopeuttaa kuulonaleneman syntymistä. Kun melu ylittää tietyn tason, se alkaa tuhota sisäkorvan hermopäätteitä. Jos näin tapahtuu toistuvasti, hermopäät vahingoittuvat parantumattomasti, mikä vie kuulosi pysyvästi.

Milloin on aika reagoida liian voimakkaaseen meluun? 

   Tässä tilanteet pähkinänkuoressa, joissa tunnistat, että melua on ollut liikaa:

  •  Jos sinun täytyy huutaa tullaksesi kuulluksi taustamelun vuoksi

  • Jos korviisi sattuu tai kuulet tinnitusääntä poistuttuasi meluisasta ympäristöstä.

  • Jos et saa puheesta selvää melulle alistumisen jälkeen

Äänen voimakkuus sekä melulle alstumisen ajallinen kesto vaikuttavat kuulovaurion syntyyn. Äänenvoimakkuuden mittayksikkö on desibeli (dB), jonka aseteikolla nolla 0 on heikoin ihmiskorvalla kuultava ääni ja 180 dB on avaruuteen laukaistavan raketin jykevää ääntä. Arjessamme normaalia keskustelua käydään noin 60 dB:n tasolla, ruohonleikkurin päristessä 90 dB:n tai moottorisahan 90 dB:n voimakkuudella, Rock- konsertin äänitasojen noustessa 115dB:n tai  lentokoneen suihkumoottorin jopa140 dB:n tasolle. Asiantuntijojden mukaan säännöllistä altistumista yli 85 dB:n äänille pidetään vahingollisina. Mitä kauemmin olet ajallisesti altistuneena voimakkaalle melulle ja mitä lähempänä melun lähdettä olet, sitä suurempi riski on saada melun aiheuttama kuulonalenema.

 Haluatko suojata kuulosi pysyviltä vaurioilta festari- ja kesätapahtumakauden aikana? Musiikin kuuntelu liian kovalla äänenvoimakkuudella ja  pitkiä aikja kerrallaan voi aiheuttaa peruuttamatonta kuulon heikkenemistä. Tässä neljä hyvää vinkkiä kuulonsuojaukseen sekä siihen milloin on aika reagoida ja hakea apua.

  • Käytä korvatulppia – ja muista, että ne toimivat turvallisesti vain oikein asettuina korvakäytävääsi.

  • Käytä lapsilla kuppisuojaimia, sillä korvatulppien oikeaoppinen käyttö on usein lapsille haasteellista.

  • Pysyttele etäällä  suurten kaiuttimien välittömästä läheisyydestä.

  • Mittaa ja tarkkaile äänenvoimakkuuden tasoja desibeli-sovelluksen avulla

    Festareiden jälkeen saatat kokea korvien soimista tai, että kuulet huonosti. Tämä on elimistömme fyysinen reaktio ilmoittaa liian kovista melutasoista. Jos koet näitä oireita vielä vuorokauden kuluttua konsertista, suosittelemme ottamaan yhteyttä kuulonhuollon ammattilaiseen pikaisen avun saamiseksi.

Varhaiset melun aiheuttamat kuulonalenemat

Melun aiheuttamat kuulonalenemat eivät koske vain aikuisia. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat kuulonalenemien lisääntyneen nuorten ikäryhmissä hälyttävästi. Todisteet viittaavat siihen, että jykevä rock-musiikki sekä kuulokkeiden kautta korviin suoratoistettu musiikki ovat osatekijöinä tässä valitettavassa ilmiössä. Äärimmäisissä tapauksissa meluvauriot voivat aiheuttaa myös korvien soimista. Tinnitukseksi kutsuttu tila johtuu kuulohermon vaurioista ja se on usein pysyvää. Monet viisikymppiset ihmiset, jotka ovat varttuneet rock and rollin kanssa, tuntevat joko melun aiheuttaman kuulon heikkenemisen tai tinnituksen vaikutukset tänään. Onneksi nykyaikaiset kuulokojeet vastaavat entistä tehokkaammin heidän erityistarpeisiinsa, ja tutkijat saattavat toivottavasti jonain päivänä löytää erittäin tehokkaita keinoja tinnituksen hoitamiseen.

Miten ennaltaehkäistä kuulovaurio?

Vastaus on helppo: älä ylikuormita korviasi! Jos sinun täytyy tehdä niin, käytä kuulonsuojaimia - olipa kyseessä sitten korvatulpat tai muhkeammat kupusuojaimet. Suojaa kuulosi, jos työskentelet meluisassa ympäristössä. Suojaa kuulosi käyttäessäsi sähkötyökaluja tai muita kova äänisiä laitteita. Suojaa kuulosi, jos metsästät  tai ajaessasi moottoripyörällä tai raskailla ajoneuvoilla. Kuulonsuojaimia on saatavana eri mallisina, kokoisina, muotoisina ja värisinä ja ne voidaan jopa valmistaa mittatilaustyönä. Paikallinen kuuloalan ammattilainen pystyy tarjoamaan neuvoja ja auttaa löytämään sopivat kuulonsuojaimet kaikkiin tilanteisiin.

Etsi kuuloalan ammattilainen

  • Miten kuulokojeet toimivat

    Kuulokojeet eivät vain vahvista ääniä, vaan ovat korkean teknologian kommunikointilaitteita.

  • Avun hakeminen

    Mitä tehdä, jos epäilet kuulonalenemaa ja etsit oikeaa ratkaisua tai parasta vaihtoehtoa

  • Tinnitus

    Mitä tinnitus on, miksi ihmiset kärsivät siitä ja miten sen oireita voi lieventää

  • Etsi kuulokeskus

    Kuuloalan ammattilainen tutkii kuulosi ja suosittelee sinulle sopivaa hoitoa.