Tinnitus

Tinnitus on yllättävän yleistä: noin 10 % ihmisistä kokee sitä jatkuvasti.

Vaikka sitä ei voida parantaa, sitä voidaan hallita ja sen vaikutuksia lieventää merkittävästi. 

 

 

Mitä tinnitus on?

Se voi olla helisevä, suriseva, humiseva tai jyrisevä ääni, ja se voi olla tilapäistä tai pysyvää. Ääni korvissasi tai pään sisällä on vain sinun kuulemasi.

Arviolta 80 prosenttia tinnituksesta kärsivistä omaa myös jonkinasteisen kuulonaleneman, vaikka he eivät välttämättä ole siitä tietoisia. Vaikka tinnitus kulkee usein käsi kädessä heikentyneen kuulon kanssa, se ei kuitenkaan ole sairaus. Tinnitus on oire, jonka voivat aiheuttaa monet asiat, ja se voi myös alkaa ilman mitään selkeää syytä. Se voi kuitenkin vaikuttaa voimakkaasti ja aiheuttaa stressiä, levottomuutta, ärsyyntymistä tai unettomuutta. Ensimmäinen vaihe kohti tinnituksen hallintaa on keskustella ammattilaisen kanssa niin, että voitte yhdessä löytää sinulle sopivan hoitosuunnitelman.

Tinnituksen monet syyt

Tinnitus voi olla peräisin mistä tahansa sisäkorvan ja aivojen välillä, ja se voi olla jatkuvaa tai satunnaista, tilapäistä tai kroonista.

On edelleen epävarmaa, miten tinnitus tarkalleen alkaa, mutta se voi johtua monista eri syistä aivan kuten heikentyneestä kuulosta. Se voi myös alkaa ilman mitään ilmeistä syytä.

 • Altistuminen voimakkaille äänille
 • Luonnollinen ikääntyminen
 • Äkilliset kovat äänet
 • Pään tai kaulan vammat
 • Reaktio lääkkeeseen
 • Ahdistus tai stressi
 •  

  Lue lisää heikentyneen kuulon syistä

  Tinnitus ja aivot

  Kun kuulemme, ääniaallot kulkevat korvakäytävän läpi välikorvaan ja sitten aivoihin. Sisäkorvan karvasolut muuntavat ääniaallot sähköisiksi signaaleiksi, jotka kulkevat sitten aivoihin. Aivot muuntavat signaalit merkitykselliseksi tiedoksi – kuulemaksemme ääneksi.

   

  Mistä syntyy ääniaistimus, jos ääntä ei oikeasti ole?

  Vaikka syitä on monia, asiantuntijat uskovat, että monissa tapauksissa tinnitus johtuu sisäkorvan karvasolujen vahingoittumisesta. Asiantuntijat uskovat, että aivot tulkitsevat korvasta tulevia signaaleja toisinaan väärin, mikä johtaa ääniaistimukseen – tinnitukseen – vaikkei ääntä todellisuudessa ole. Jos koet tinnituksen oireita, kysy neuvoa lääkäriltä tai kuuloalan ammattilaiselta.

  Opi, kuinka BrainHearing muuttaa kuulemistasi

  Ota yhteyttä kuuloalan ammattilaiseen

   

  Voinko hoitaa tinnitustani?

  Tinnitukseen on tarjolla monia hoitokeinoja, joiden avulla voit hallita tinnitustasi ja vähentää sen haittavaikutuksia, vaikkei tinnitus ehkä kokonaan häviäisikään. Jokainen kokee tinnituksen yksilöllisesti, joten kuuloalan ammattilainen voi auttaa hallitsemaan juuri sinun oireitasi opastuksen, neuvonnan ja ääniterapian avulla.

  Lataa ohje, joka auttaa sinua ymmärtämään, miten hallita tinnitustasi

  Lataa ohje

  Ääniterapia lieventää tinnituksen oireita

  Äänien kuuntelu voi olla hyödyllistä tinnituksen hallintaan. Miellyttävien äänien lisääminen jo kuulemiesi äänien joukkoon voi vähentää tinnituksen vaikutusta auttamalla kohdistamaan huomion ääniin, jotka haluat kuulla, päässäsi soivan äänen sijaan. Vertaa tilannetta viulun kuuntelemiseen. Jos viulu soi tilassa yksin, voit keskittyä vain siihen, mutta jos lisätään sinfoniaorkesteri, viulusta tulee vähemmän erottuva ja osa kuulemistasi äänistä.

  Lue lisää Tinnitus SoundSupport

  Peiteääniä tuottavat kuulokojeet

  Oticon-kuulokojeet voivat auttaa hallitsemaan tinnitusta soittamalla erilaisia peiteääniä, kuten valkoista kohinaa tai rauhoittavia merellisiä ääniä. Voit ohjata Oticon-kuulokojeiden tuottamia ääniä huomaamattomasti Oticon Companion -sovelluksella, jonka saa iPhoneen ja Androidiin.

  Säädä ääniä, kunnes saat tarvitsemasi avun, silloin kuin itse koet sen tarpeelliseksi. Voit myös suoratoistaa langattomasti muita tinnitusta helpottavia ääniä, kuten lempimusiikkiasi, äänikirjoja, podcasteja tai vaikka rentoutumisoppaita.

  Lue lisää Oticon-kuulokojeista

  Kätevä ja huomaamaton peiteäänien hallinta

  Oticon Companion -sovellus tarjoaa Oticon-kuulokojeiden käyttäjille mahdollisuuden säätää tinnituksen peiteääniä helposti ja huomaamattomasti.

  Lue lisää

  Lataa Oticon Companion -sovellus

  Download_on_the_App_Store_Badge_US-UK_135x40android

  Apple, Apple-logo, iPhone, iPad ja iPod touch ovat Apple Inc:n Yhdysvalloissa ja muissa maissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. App Store on Apple Inc:n palvelumerkki. Android, Google Play ja Google Play -logo ovat Google LLC:n tavaramerkkejä.

  • Kuinka kuulokojeet toimivat

   Kuulokojeet eivät vain vahvista ääniä vaan ovat kehittyneitä kommunikointilaitteita.

  • Tinnitus

   Mitä tinnitus on, miksi ihmiset kärsivät siitä ja miten sen oireita voi lieventää

  • Avun hakeminen

   Mitä tehdä, jos epäilet kärsiväsi heikentyneestä kuulosta, ja oikean kuuloratkaisun löytäminen

  • Etsi kuulokeskus

   Kuuloalan ammattilainen tutkii kuulosi ja suosittelee sinulle sopivaa hoitoa.