On tärkeää suojata korvat voimakkaalta melulta ja korvatulehduksilta. Tämä saattaa olla sinulle jo tuttua tietoa. Mutta tiesitkö, että tietyt ruoka-aineet voivat auttaa ehkäisemään ikääntymiseen liittyvää kuulon heikkenemistä ja hidastaa jo olemassa olevan kuulon heikkenemisen etenemistä?i Lue, mitä tuotteita kannattaa lisätä ostoslistalle kuuloterveyden ylläpitämisen tueksi.
Omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini
Lohi, tonnikala, taimen ja sardiinit ovat erinomaisia lähteitä omega-3-rasvahapoille ja D-vitamiinille, jotka voivat vaikuttaa positiivisesti kuuloon. Omega-3-rasvahapot hyödyttävät sydän- ja verisuonijärjestelmää ja vähentävät tulehdusta, joka voi vaurioittaa herkkää kudosta, jota löytyy myös korvasta ii
Antioksidantit ja foolihappo
Antioksidanttien ja erityisesti foolihapon säännöllinen syöminen voi vähentää kuulon heikkenemisen riskiä jopa 20%!iii Pinaatti, parsakaali, pavut, munat, maksa ja pähkinät ovat hyviä foolihapon lähteitä. Antioksidantit vähentävät vapaiden radikaalien määrää kehossa, jotka voivat vahingoittaa sisäkorvan hermostoa.
Tämä voi johtua siitä, että keho käyttää foolihappoa torjuakseen homokysteiiniä aineenvaihdunnassa. Homokysteiinin aiheuttama tulehdustila heikentää verenkiertoa kehossa. Hyvä verenkierto on tärkeää, jotta sisäkorvan aistinsolut pysyvät terveinä ja toimivat oikein.
C-vitamiini, E-vitamiini ja glutationi
E-vitamiini suojaa verisuonia ja hermoja korvien ympärillä, kun taas C-vitamiini vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään korvatulehduksia. Kuten antioksidantit, C- ja E-vitamiinit pitävät vapaita radikaaleja loitolla ja vahvistavat immuunijärjestelmää. Näitä vitamiineja löytyy hedelmistä, kuten appelsiineista, ja vihanneksista, kuten paprikasta.
Syö terveellisesti vähentääksesi kuulon heikkenemisen riskiä.
Suurin osa näistä ravintolisistä on helposti saatavilla ja täysin turvallisia syödä useimmille ihmisille.
Jos haluat oppia lisää kuulostasi ja moderneista kuulokojeista, ota yhteyttä lähimpään kuuloalan ammattilaiseen, tästä
Lue, kuinka pidät huolta kuuloterveydestä
-----------------------------------
i Rodrigo, L., Campos-Asensio, C., Rodríguez, M., Crespo, I., & Olmedillas, H. (2021). Role of nutrition in the development and prevention of age-related hearing loss: A scoping review, 2021, Science Direct
ii Calder, P., Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes, 2010, National Library of medicine
iii Curhan, S. et al, Fish and fatty acid consumption and the risk of hearing loss in women, 2014, National Library of Medicine