3 vinkkiä aivojesi pitämiseksi terveinä

Lukuaika: 2,5 min
23.02.22

Aivosi tarvitsevat stimulaatiota pysyäkseen terveinä koko elämäsi ajan – samalla tavalla kuin lihas tarvitsee liikuntaa. Mutta mikä on tärkeää? Mikä rooli kuulemisella on?

 

Lapsuudessasi aivojasi stimuloitiin jatkuvasti uusilla äänillä, vaikutteilla ja kokemuksilla. Ne auttoivat aivoja kasvamaan ja kukoistamaan.

Nyt aikuisena aivosi tarvitsevat edelleen säännöllistä stimulaatiota, jotta ne voivat pysyvä terävinä ja terveinä. Itse asiassa ilman stimulaatiota ja harjoitusta aivot voivat menettää osan kyvyistään.i

Onneksi aivojen stimulointi on helppoa ja erittäin mukavaa! Aivojesi pitäminen terveinä tarkoittaa periaatteessa aktiivisen ja osallistuvan elämän elämistä.

 

1. Stimuloi aivoja aktiviteeteilla

 

On hyvä ajatus pysyä aktiivisena koko elämän ajan – nuoruudesta alkaen aina eläkeikään ja sen jälkeenkin. Hyvä kuulo auttaa tässä.

stimulate-the-brain-with-activities

Aivojen stimulointi onnistuu kaikenlaisten aktiviteettien avulla. Voisit kokeilla hiljaisempia aktiviteetteja, kuten pulmapelit ja haasteet – sudokut tai sanaristikot, shakki tai bridge.

Tai voit kokeilla energisempiä aktiviteetteja. Ne myös stimuloivat aivojasi kaikenlaisilla tavoilla: tenniksen vaatimalla nopealla intuitiolla tai golfin rauhallisemmilla laskelmilla.

Yhtä tärkeitä ovat keskustelut ja kumppanuus, joka liittyy liikuntahetkiin muiden ihmisten kanssa.

Itse asiassa sosiaaliset kontaktit ja seurustelu ovat myös erittäin tärkeitä aivojen stimuloinnille. Mikä johtaa meidät seuraavaan kohtaan…

 

2. Seurustelu, seurustelu, seurustelu

 

socialize-socialize-socialize

Me kaikki tarvitsemme sosiaalisia suhteita pysyäksemme terveinä koko elämämme ajan. Ja kun vanhenemme, sosiaaliset tilanteet auttavat aivojamme pysymään terveinä, kuten yhä useammat todisteet osoittavat.

Yksi tutkimus on osoittanut, että ihmisten tapaaminen ja keskustelut auttavat säilyttämään kognitiivisen toiminnan, kun vanhenemme.

Toinen tutkimus on osoittanut, että enemmän sosiaalista kokemusta omaavilla vanhemmilla ihmisillä on vähemmän kognitiivista heikkenemistä ajan kuluessa.

 

**********

Kuulonalenema tekee seurustelusta vaikeampaa

Tämä johtuu siitä, että joudut ponnistelemaan enemmän saadaksesi selvää, mitä on tekeillä. Sitten aivojesi täytyy täyttää aukot äänitiedoissa arvaamalla. Se tekee sinut väsyneemmäksi, mikä taas voi puolestaan vähentää halua osallistua sosiaalisiin tilanteisiin.ii

Tämä johtaakin meidät viimeiseen kolmanteen vinkkiimme aivojesi pitämiseksi terveinä...

**********

 

3. Varmista, että kuulet hyvin

Tiedämme, että hyvä kuulo on olennaista aivojesi pysymiseksi kunnossa.iii Joten kuulosi tutkituttaminen on yksi tärkeimmistä asioista, jonka voit tehdä aivojesi terveyden turvaamiseksi.

Miten kuulo-ongelmasta voi tulla elämän ongelma?

 

Kuuloalan ammattilainen tai audionomi tekee sinulle yksinkertaisen ja helpon kuulontutkimuksen. Jos he löytävät kuulovian, he antavat sinulle neuvoja kuntoutuksesta. He voivat myös neuvoa aivoja avustavien kuulokojeiden valinnassa ja sovittaa ne niin, että kojeet tukevat aivojasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Aivoystävälliset kuulokojeet antavat aivoillesi enemmän ääntä ja mikä tärkeintä, ne antavat aivoille laadukkaampaa ääntä.

Koska tiedämme nyt uuden tutkimuksen ansiostaiv, että aivot tarvitsevat pääsyn kaikkiin ääniin – ei vain puheeseen – jotta ne toimisivat luonnollisella tavalla.

Miksi on niin tärkeää, että kuulokojeesi tukevat aivojasi

Tiedämme itse asiassa, että kuulovian hoitaminen hyvin vähentää potentiaalisesti dementian riskiä enemmän kuin mikään muu toimi – mukaan lukien tupakoinnin lopettaminen ja liikunnan lisääminen.v

Tämä tarkoittaa, että hyvin kuuleminen on elintärkeää ja mikäli sinulla on kuulonalenema, haet siihen apua aivoja tukevien kuulokojeiden avulla.

make-sure-you-are-hearing-well

 

Etsi lähin audionomi

 

-----------------------------------

i Swaab DF. Brain aging and Alzheimer’s disease, “Wear and tear” versus “Use it or lose it.” Neurobiology of Aging. 1991;12(4):317-324. doi:10.1016/0197-4580(91)90008-8

ii Amieva, H., Ouvrard, C., Meillon, C., Rullier, L., &Dartigues, J. F. (2018). Death, depression, disability, and dementia associated with self-reported hearing problems: a 25-year study. The Journals of Gerontology: Series A, 73(10), 1383-1389.

iii Livingston G, Sommerlad A, Orgeta V, et al. Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. 2017;390(10113):2673-2734. doi:10.1016/S0140-6736(17)31363-6

iv O’Sullivan J, Herrero J, Smith E, et al. Hierarchical Encoding of Attended Auditory Objects in Multi-talker Speech Perception. Neuron. 2019;104(6):1195-1209.e3. doi:10.1016/j.neuron.2019.09.007

v Livingston G, Sommerlad A, Orgeta V, et al. Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. 2017;390(10113):2673-2734. doi:10.1016/S0140-6736(17)31363-6