Voiko flunssa aiheuttaa kuulon heikkenemistä?

Lukuaika: 2,5 min.
13.12.22

Voiko flunssa vaikuttaa kuuloosi?

Talvi tuo mukanaan paljon hienoja hetkiä, kuten lomat, yhdessäoloa ystävien ja perheen kanssa – ehkä jopa lunta. Mutta usein kylminä kuukausina luonamme vierailee myös ei-toivottu tuttavamme, flunssa.

Vain harvat kokevat, ettei flunssa olisi ärsyttävä vieras. Sinulla voi olla yskää, nuhaa tai kuumetta ja voit menettää jopa haju- ja makuaistisi. Mutta voitko menettää myös kuulosi flunssan seurauksena?

Vastaus on kyllä. Flunssa voi vaikuttaa kuuloosi. Flunssaa sairastavat voivat kokea tilapäistä tai pysyvää kuulon heikkenemistä.

Tilapäinen kuulonalenema

Kun olet vilustunut, nestettä voi kerääntyä välikorvaan, mikä estää äänen kulkeutumisen tärykalvolle. Korvastasi nenäonteloon kulkeva putki, jota kutsutaan korvatorveksi, tukkeutuu. Tämän tyyppistä kuulon heikkenemistä kutsutaan konduktiiviseksi eli johtumistyyppiseksi kuulonalenemaksi. Se on samankaltaista kuulon heikkenemistä, jota voit kokea  matkustaessasi lentokoneessa. Tämä johtuu siitä, että korvatorvi säätelee myös ilmanpainetta välikorvassasi. Tällöin kuulokykysi voi laskea noin 24 desibeliä, mikä on suunnilleen sama äänitaso kuin korvatulppia käytettäessä. Hyvä uutinen on, että tilapäinen kuulon heikkeneminen häviää, kun nesteen kertyminen vähenee flunssasta toipumisen myötä.

Tuntuuko, että kuulosi on heikentynyt? Kokeile ilmaista kuulon verkkotestiämme

Pysyvä kuulonalenema

Mikäli flunssa aiheuttaa korvatulehduksen, koet hyvin todennäköisesti myös kuulon heikkenemistä ja kuulet äänet vaimeampina. Vaikka korvatulehdus on erittäin epämiellyttävä, se voidaan useimmiten parantaa. Ota aina yhteyttä lääkärin, mikäli epäilet korvasi tulehtuneen.

Useimmat korvatulehdukset eivät aiheuta pitkäaikaisia haittoja, mutta mikäli ne toistuvat uudelleen ja uudelleen, se voi johtaa komplikaatioihin, kuten lievään kuulonalenemaanii

Suosittelemme ottamaan yhteyttä korva-, nenä- ja kurkkulääkäriin, jos sinulla on kroonisia tai pitkä-aikaisia haasteita korviesi terveyden kanssa.

Lisätietoja flunssan oireiden hoitoon tai kuulon kuntoutukseen liittyvissä kysymyksissä saat parhaiten lääkäriltäsi tai kuuloalan ammattilaiselta.iBoston Medical, Ear Infection and hearing loss Ear Infection and Hearing Loss | Boston Medical Center (bmc.org)

iiMayo Clinic, Ear Infection (middle ear) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616