10 yleisintä myyttiä tinnituksesta

Lukuaika: 5 min
23.02.22

Jos olet yksi maailman miljoonista ihmisistä, joka kärsii tinnituksesta, tiedät, että sillä voi olla huomattava vaikutus työelämääsi sekä sosiaaliseen ja perhe-elämääsi. Jatkuva korvien soiminen voi myös aiheuttaa stressiä ja johtaa masennukseen.

Tinnitus tarkoittaa äänen havaitsemista, jota ei ole olemassa ympäristössä, ilmiö voi tapahtua aivoissa. Monet kuvaavat tinnitusta korvien soimiseksi, mutta se voi myös esiintyä erilaisina ääninä, kuten sihinä, ininä tai humina.

blogfr_femmechamps_tinnituspmyths 
Faktojen ymmärtäminen tinnituksesta on erinomainen tapa löytää tapa sen lievittämiseen.

British Tinnitus Association arvioi, että miltei 10 % ihmisistä maailmanlaajuisesti kärsii tinnituksesta jossain määrin. Koska niin monet ihmiset kärsivät tinnituksesta, on entistä tärkeämpää tunnistaa faktat fiktiosta. Tosiasioiden ymmärtäminen tinnituksesta voi antaa sinulle mahdollisuuden hoitaa sitä tehokkaasti ja vähentää sen oireita, jotta voit parantaa elämänlaatuasi.

Myytti 1: Tinnitus on parantumaton sairaus

Tämä ei ole ollenkaan totta. Tinnitus ei sinällään ole sairaus, vaan se on joskus tulosta useista alla olevista ongelmista tai taudeista. Voimakkaat äänet, hermovauriot, verenkiertosairaudet ja jopa aivovammat ovat vain muutamia esimerkkejä terveysongelmista, jotka voivat myötävaikuttaa tinnituksen esiintymiseen. Se voi myös kehittyä vasteena tietyille lääkkeille. Vaikka se on totta, että ”parannuskeinoa” ei ole, on olemassa oireita lieventäviä hoitoja, jotka helpottavat elämää tinnituksen kanssa.

Myytti 2: Minun tarvitsee vain vaihtaa ruokavaliotani ja tinnitus häviää

Vaikka on totta, että jotkut ihmiset uskovat, että tietyt lisäaineet ja elintarvikkeet, kuten alkoholi, suola ja kofeiini pahentavat tinnitusta, ne eivät tavallisesti ole juurisyynä tinnitukseen. Yleisen terveyden ylläpitämiseksi on tärkeää noudattaa tasapainoista ruokavaliota ja terveellistä elämäntapaa, johon kuuluu liikuntaa, mutta tinnitusta voidaan hoitaa erikseen. Tinnituksen kuntoutussuunnitelmaan voi kuulua ruokavalion ja elämäntapojen muuttaminen, muttei se yksin riitä tinnituksen helpottamiseksi. Näihin suunnitelmiin liitetään usein ääniterapia.

 

blogfr_repas_tinnituspmyths
Valokuva: 
Brooke Lark

Myytti 3: En voi tehdä tinnitukselle mitään

Voit tehdä jotain! Tinnitusta tutkitaan koko ajan ja hoitoja kehitetään ja parannetaan jatkuvasti. Olipa tinnituksesi lievä, keskivaikea tai vaikea, audionomi voi ehdottaa ratkaisuja ja hoitoja, jotka auttavat helpottamaan oireita ja tekemään asioista sinulle helpompia. Lisäksi muut terveydenhuollon ammattilaiset voivat diagnosoida ja hoitaa terveysongelmia, jotka saattavat lähtökohtaisesti aiheuttaa tinnitusta.

Myytti 4: Vain henkilöt, joilla on kuulovaikeuksia, kärsivät tinnituksesta

Kyllä, henkilöillä, joilla on kuulonalenema, saattaa olla myös tinnitusta ja asiat liittyvät usein toisiinsa. On myös mahdollista, että henkilöllä on tinnitus ilman kuulonalenemaa. Jos altistut hyvin voimakkaalle melulle, kuten rock-konsertissa tai räjähdyksessä, saatat kokea tilapäistä korvien soimista. Jotkut muut lääketieteelliset syyt tai tiettyjen lääkkeiden käyttö saattaa aiheuttaa tinnitusta. Vaikka et epäilisikään, että sinulla on kuulonalenema, on silti hyvä hakeutua audionomin tutkittavaksi.

Myytti 5: Jokainen tinnituksesta kärsivä kuuroutuu

Henkilöllä voi olla tinnitus ja kuulonalenema samanaikaisesti, mutta ne ovat erillisiä haasteita. Kuulonalenema ei ole seurausta tinnituksesta ja vaikka sinulla olisikin kuulonalenemaa, se ei tarkoita, että kuuroudut. Kuulokojeet voivat kuntouttaa kuulonalenemaa ja ne voivat usein helpottaa tinnituksen oireita samanaikaisesti.

Myytti 6: Tinnitus ilmenee aina korvien soimisena.

Totuus on, että tinnituksen aiheuttamat äänet eivät ole samoja kaikille. Soiminen on tavallisinta, mutta se voi myös esiintyä sihinän, ininän tai huminan muodossa. Tinnitus-äänet vaihtelevat yksilöllisesti päivästä toiseen ja ovat erittäin henkilökohtaisia.

Myytti 7: Kuulokojeet eivät auta tinnituksessa.

Totuus on, että uudet kehittyneet ominaisuudet kuulokojeteknologissa voivat kuntouttaa sekä kuulonalenemaa että tinnituksen oireita tarjoamalla ulkoisia ääniä ja siten peittämällä tinnituksen häiritsevät äänet.

 

blogfr_rogerappareilauditif_tinnituspmyths

Myytti 8: On olemassa pillereitä, joita ottamalla tinnitus häviää

Valitettavasti ei ole olemassa mitään "taikapilleriä", jonka ottamalla voisit hoitaa tinnitusta. Mutta tinnituksen hallitsemiseksi on tapoja, jotka voivat helpottaa oireita ja tekevät siitä siedettävän. Ääniterapia on edistyksellistä ja sitä on kehitetty menestyksekkäin tuloksin. Muita tapoja oireiden helpottamiseksi ovat kuulokojeet, meditointi, stressin hallintatekniikat ja ruokavalion muutokset sekä liikunta. Keskustele näistä vaihtoehdoista tinnitukseen erikoistuneen audionomin kanssa.

Myytti 9: Tinnitus liittyy ainoastaan kovaäänisen musiikin kuunteluun tai korvakuulokkeiden käyttöön.

Vaikka musiikin kuuntelu äärimmäisillä ja vaarallisen korkeilla äänenvoimakkuuksilla ja minkä tahansa liiallisen melun kuuntelu voi aiheuttaa tinnitusta, voi olla useita eri syitä. Eri ikäisillä ja eri etnistä taustaa olevilla ihmisillä, joiden terveyden tilat ja sosio-ekonomiset asemat ovat erilaisia, voi olla tinnitusta ja mitään ilmeistä syytä ei usein ole. Toisin sanoen, vaikka et kuuntelisi musiikkia äärimmäisen korkeilla äänenvoimakkuuksilla tai käytä korvakuulokkeita, ei tarkoita, että olisit suojassa tinnitukselta.

Myytti 10: Tinnitus on vain päässäsi

Vaikka muut ihmiset eivät voi "kuulla" tinnitustasi ja vaikka mitään testituloksia ei ole, ei tarkoita, että se ei olisi todellista. Miljoonat ihmiset maailmassa kärsivät tinnituksesta ja se voi vaihdella hieman epämiellyttävästä ahdistavaan ja invalidisoivaan. Älä kärsi hiljaa. On olemassa ammattilaisia, jotka voivat auttaa sinua hoitamaan oireitasi ja parantamaan elämänlaatuasi. Sinun täytyy kuitenkin olla kärsivällinen, koska juuri sinulle sopivan hoitomuodon löytäminen voi kestää useita kokeiluja.

 

Jos olet yksi miljoonista ihmisistä maailmassa, jotka kärsivät tinnituksesta, tosiasioiden ymmärtäminen on ensimmäinen askel. Yksi puhelinsoitto voi olla kaikki, mitä tarvitaan avun saamiseksi. Aloita ottamalla yhteyttä kuuloalan ammattilaiseemme avun saamiseksi.