Miten kuulokojeet toimivat

Lukuaika: 2,5 min.
18.01.21

Tiesitkö, että ensimmäiset kuulolaitteet kehitettiin jo 1200-luvulla1? Totta se on! Satoja vuosia sitten ääni kerättiin ja johdettiin korvakäytävään suppilolla. Tähän käytettiin eläinten, usein lehmän tai pukin, onttoja sarvia.

 

Ensimmäinen kaupallinen kuulotorvi syntyi 1700-luvulla – se näytti juuri siltä kuin kuulostaakin. Onneksi niistä ajoista, jolloin kuulemisessa käytetiin apuna metallista torvea, on tultu pitkä tie eteenpäin.

Nykypäivän kuulokojeet ovat pieniä ja huomaamattomia, silti niissä on sisällä paljon pitkälle kehittynyttä teknologiaa. Tämä teknologia auttaa ihmisiä elämään täyttä elämää, mikä onkin perimmäinen tavoite meille täällä Oticonilla.

Jos käytät digitaalisia kuulokojeita, saatat huomata, etteivät ne paranna ainoastaan äänten vaan myös elämän laatua. Lyhyesti: miten ne toimivat?

Katsaus kuulokojeen sisään

Kaikissa kuulokojeissa on viisi peruskomponenttia: mikrofonit, vahvistin, kaiutin, paristo ja tietokonesiru.

Mikrofoneilla poimitaan äänet ympäriltäsi. Äänet analysoi tietokonesiru, joka käsittelee ne ja lähettää ne edelleen vahvistimeen.

Vahvistin lisää voimakkuutta ja lähettää äänet kaiuttimeen, joka puolestaan välittää ne sisäkorvaan. Tämä tapahtuu korvakäytävässä olevan korvakappaleen letkun kautta tai korvassa olevan kuulokkeen ohutletkun kautta

Kun ääni lopulta saapuu sisäkorvaan, korva muuntaa ääniaallot sähköisiksi impulsseiksi. Impulssit lähetetään aivoihin, joissa ne käsitellään. Näin kuulokojeet auttavat aivoja antamaan äänille merkityksen.

blog-post-exploded-view

Sinun tarpeisiisi sopivat kuulokojeet

Nykypäivän digitaaliset kuulokojeet analysoivat poimimansa äänet älykkäästi, suodattavat niitä ja tehostavat olennaisia ääniä. Kuulokojeiden toiminta perustuu niiden ohjelmointiin – erityyppiset kuulonalenemat vaativat erilaisen ohjelmoinnin. Kuuloalan ammattilainen ohjelmoi kuulokojeet juuri sinua varten oman kuulonalenemasi mukaan.

Esimerkiksi osa ihmisistä ei kuule hyvin matalia ääniä, kun taas toisilla on vaikeuksia korkeiden äänten kanssa. Kuulokojeet vahvistavat ääniä valikoiden niin, että ne voimistavat puheen kuuluvuutta, eivät esimerkiksi taustalla kuuluvaa äänekästä porausta. Kuulokojeet kykenevät myös sopeutumaan taitavasti erilaisiin ympäristöihin – onhan illallispöydän ääressä käyty keskustelu hyvin erilainen kokemus kuin vaikkapa konsertissa käyminen. Kuulokojeet auttavat saamaan enemmän irti molemmista.

 

Haluamme auttaa

Samalla kun kuulokojeet ovat kehittyneet hyvin perustason laitteista huipputeknologiaan, Oticonin pohjantähtenä on säilynyt sama tavoite jo yli 100-vuotisen yrityksemme perustamisesta lähtien: haluamme auttaa heikkokuuloisia saamaan enemmän irti elämän kaikista tilanteista ja kokemuksista.

Oticon perustettiin halusta auttaa. Meille on etuoikeus olla mukana parantamassa elämänlaatua. Ehkä voimme seuraavaksi auttaa sinua tai jotakuta läheistäsi.

 

1 https://www.healthyhearing.com/report/47717-Digital-hearing-aid-history