Vinkkejä kuulokojeiden käytön aloittamiseen

Lukuaika: 4 min.
18.01.21

Moni kuulokojeen käyttäjä kertoo kuulokojeiden parantaneen yleistä elämänlaatuaan. Hyvä kuulo mahdollistaa paljon hyviä asioita elämässä – kanssakäynti läheisten kanssa syvenee ja osallistuminen sosiaalisiin tapahtumiin on paljon mukavampaa.

  

Olet saattanut kokea olosi epämukavaksi hälyssä ja ihmisjoukoissa. Kuulokojeiden avulla pystyt syventymään keskusteluun ystävien ja perheen kanssa helpommin ja väsyt vähemmän ympäristöstä riippumatta. Eikö olisikin mukavaa odottaa ihmisten tapaamista innolla sen sijaan, että mieltä kalvaa huoli siitä, pysytkö seuraamaan keskustelua? 

”Kuulostaako maailma oikeasti tältä?” on yleinen ajatus.

Muutos ei kuitenkaan ole aina saumatonta. Voi kestää jonkin aikaa tottua kuulokojeisiin. Alkuun voi tuntua, että kuormitut kaikista äänistä. ”Kuulostaako maailma oikeasti tältä?” on yleinen ajatus. Kyllä – pian totut siihen ja alat nauttia kaikista niistä äänistä, joita maailma tarjoaa.

Seuraavassa on kolme vinkkiä siihen, miten aloittaa kuulokojeiden käyttö lempeästi.

 

On tärkeää, että käytät kuulokojeitasi suurimman osan päivästä. Todellinen hyöty saadaan vain käyttämällä niitä säännöllisesti, vaikka se tuntuisikin alussa vähän epämukavalta. Alkuun, kun vasta totuttelet uuteen tapaan, saatat myös unohtaa laittaa kojeet korviisi. Jos näin käy, tee itsellesi muistilappu yöpöydälle tai laita muistutus puhelimeen.

Pidä kojeita kotona ja arkisissa tilanteissa. Saatat huomata, että kotona on ääniä, joita et ole kuullut pitkään aikaan – kohiseva vesihana, narisevat portaat, kilisevät aterimet. Äänet voivat aluksi yllättää, mutta pian ne muuttuvat luonnolliseksi osaksi elämää. 

Voit myös avata television ja katsella lempiohjelmaasi tai käydä kaupassa. Toisin sanoen – tee kaikkea sitä, mitä normaalistikin tekisit.

 

Puhuminen muiden kanssa kasvokkain ja puhelimessa on palkitseva kokemus useimmille uusille kuulokojeiden käyttäjille. Yhtäkkiä puhe kuulostaa selkeältä ja pystyt seuraamaan keskustelua ja osallistumaan siihen aivan eri tavalla kuin mihin olet tottunut.

Jos kuulonalenemasi on vaikea, olet saattanut vältellä puhelimessa puhumista viime aikoina. Puhuminen kasvokkain on ehkä miellyttävämpää, koska voit lukea toisen ihmisen eleitä ja kehonkieltä. Puhelimessa puhuminen on erilaista, mutta se on antoisaa ja tärkeä osa sosiaalista kanssakäymistä ja ihmissuhteiden rakentamista. Kuulokojeiden kanssa puhelimen käyttö voi olla paljon helpompaa.

 

Päiväkirjan pitäminen kokemuksista, kun aloitat kuulokojeiden käytön, auttaa selkeyttämään ajatuksia ja muistamaan, miltä alku tuntui. Se on myös loistava apuväline, kun seuraavan kerran käyt kuuloalan ammattilaisen vastaanotolla. 

Kirjoita ylös kaikki uudet äänet ja millaiseksi ne koit. Mitä vieraita ääniä olet huomannut? Ovatko jotkut tietyt äänet tai tilanteet epämiellyttäviä? Miltä kuulokojeet tuntuvat fyysisesti niitä käyttäessäsi – tuntuvatko ne mukavilta?

Tällaisten asioiden pohtiminen auttaa sinua kuulokojeiden kanssa eteenpäin. Mikäli kojeita tarvitsee säätää, päiväkirjan tiedot ovat myös hyödyksi kuuloalan ammattilaiselle.

 

Vielä yksi asia: Jos kuulokojeiden käyttö alkaa tuntua kuormittavalta tai väsähdät, on ihan hyvä riisua ne välillä ja ottaa tauko äänistä, kun siltä tuntuu. Sinnikkäällä harjoittelulla aivot kuitenkin sopeutuvat ääniin. Alussa on luonnollista, että jotkut tilanteet voivat tuntua epämukavilta – ota silloin hetken tauko ja jatka sitten taas, kun olet valmis. 

 

Kuuloalan ammattilainen kutsuu sinut todennäköisesti jossain vaiheessa seurantakäynnille. Tällä käynnillä kuulokojeitasi hienosäädetään siihen astisten kokemustesi perusteella.

Käytä tilaisuus hyväksi ja kysy asioista, jotka ovat sinua mietityttäneet. Kerro myös, jos olet kohdannut ongelmia. Voi olla hyödyllistä ottaa päiväkirjasi mukaan tapaamiseen – ja myös läheinen sukulainen tai ystävä. Hän on saattanut huomata jotain tärkeää kuulostasi.