Tunnista kuulonaleneman merkit lapsilla

Lukuaika: 3 min
21.10.19

Kuulolla on iso merkitys lasten oppimiskyvylle. Lapsi voi oppia jo kohdussa tunnistamaan ääniä, kuten äidin sydämen sykkeen, ja heti ensimmäisistä päivistä alkaen syntymän jälkeen lapsi alkaa kehittämään taitoja ja keräämään tietoa puheen ja ympäristön äänten avulla. On helppoa pitää itsestään selvänä, miten riippuvaisia olemme äänistä päivittäisessä elämässä. Monet yksinkertaiset asiat ovat helppoja, koska kuulemme. Lapsille kuulo on tärkeä aisti oman kehityksen kannalta, ja ilman sitä lapsella on haasteita monilla elämänalueilla. 

 

Äänet ovat lapsille vieläkin tärkeämpiä kuin aikuisille, koska he ovat elämänvaiheessa, jossa opitaan paljon lyhyessä ajassa. Syntymän jälkeen lapsen on opittava kävelemään, syömään, ilmaisemaan tunteitaan ja puhumaan sekä myöhemmin kaikkia koulussa opetettavia taitoja, kuten lukemista ja kirjoittamista, sosiaalisia taitoja ja niin edelleen. Oppiminen on paljon helpompaa, jos voi kuulla, mitä opetetaan – suoraan ja epäsuorasti. Huono kuulo heikentää lapsen kykyä kuulla asioita ohimennen sekä kehittyä ja oppia altistumisen kautta.
 Todennäköisesti lapsi myös väsyy nopeammin johtuen ylimääräisestä ponnistelusta hahmottessaan ympäristön tapahtumia. Lisäksi kuulonalenema voi vaikuttaa kanssakäymiseen ikäisten kanssa.

 

Ensimmäinen vaihe lasta autettaessa on huomata hänen haasteensa kuulemisessa. Paras tapa huomata ongelma on tuntea sen merkit. Tässä blogissa kerromme, miten pystyt tunnistamaan merkit lapsesi mahdollisesta kuulonalenemasta. Erottelemme erilaiset kuulonaleneman merkit listoiksi lapsen iän mukaan, sillä ne vaihtelevat lapsen kasvaessa ja kohdatessa erilaisia haasteita.

Ensimmäisen kirjoituksen pääset lukemaan täältä:

Kuulonaleneman merkit 0–3-vuotiailla lapsilla 

 

Jos epäilet, että lapsellasi saattaa olla kuulonalenema, suosittelemme, että otat yhteyttä kuuloalan ammattilaiseen. Häneltä saat neuvoja ikäkohtaisesti. Seuraavassa on joitakin yleisiä kuulonaleneman piirteitä ja merkkejä lapsilla iästä riippumatta.

Ei pysty seuraamaan ääntä ja sen suuntaa
Ei vastaa puhuteltaessa
Ei ymmärrä kysymyksiä tai ei vastaa asiaan kuuluvalla tavalla
On tarkkaamaton tai vaikuttaa olevan muissa maailmoissa
Puhe kehittyy hitaasti
Omaa vaikeuksia sosiaalisessa vuorovaikutuksessa
Purkaa turhautumista
Menestyy heikosti koulussa
Säätää laitteissa äänenvoimakkuuden suurelle

 

Jos epäilet, että lapsellasi saattaa olla kuulonalenema, ota yhteyttä lähimpään kuuloalan ammattilaiseen ja varaa lapselle aika kuulontutkimukseen.