Vinkkejä ajoturvallisuuteen kuulonaleneman kanssa

Lukuaika: 4 min
13.06.22

Vinkkejä ajoturvallisuuteen kuulonaleneman kanssa

Kuinka paljon luotat kuuloosi ajaessasi? Todennäköisesti enemmän kuin luulet. Vaikka näkö onkin tärkein aistisi ollessasi ratin takana, kuulo auttaa tunnistamaan lähestyvät ambulanssit, kärsimättömän kuljettajan äänitorven tai suuntavilkkusi äänen, kun ne jäävät päälle vahingossa. Vaikka huonokuuloisuudella ei ole huomattavaa vaikutusta ajokykyysi, on silti hyödyllistä varautua ja ryhtyä lisätoimiin.

Kuulonaleneman hoitaminen

Jos olet huomannut, että kuulosi ei ole yhtä hyvä kuin aikaisemmin, suosittelemme, että otat yhteyttä kuuloalan ammattilaiseen, joka voi tutkia kuulosi. Jos kuulonalenema haittaa elämääsi, kuulokojeet voivat auttaa sinua. Kuulokojeet vahvistavat tärkeitä ääniä, joita kuulet tien päällä ja auttavat aivojasi tulkitsemaan kaikki äänet.

Vuosittaiset tarkastukset

Kuulosi muuttuu ajan mittaan. Siksi on tärkeää, että asetukset säädetään aina tarpeittesi mukaan. Näin voit hyötyä parhaiten kojeen eduista ja mukavuudesta. Jos kuulokojeessasi ei ole ladattavia akkuja, suosittelemme varaparistojen ottamista mukaan kotoa poistuessasi. Jos kuulet pariston virran loppumisesta ilmoittavan äänimerkin ajon aikana, aja sivuun ja vaihda paristot nopeasti.

Jos kuulonaleneman vuoksi tunnet olosi epävarmaksi ajoturvallisuudesta, ota asia puheeksi audionomisi kanssa. Hän voi havainnollistaa vastaanotolla yleisiä liikenteen ja auton ääniä ja käyttää reaktioitasi ja vasteitasi kuulokojeiden säätämisessä, jotta pystyt tosi elämässä kuulemaan tärkeitä liikenteen ääniä paremmin.

Autoilu ja kuulonalenema

Tämän päivän kuulokojeet ovat teknologian ihmeitä, joiden herkät mikrofonit on suunniteltu erottelemaan tarkasti puhe ja taustamelu. Myös kuulokojeiden kanssa haluat poistaa kaikki häiriöt ajon aikana. Tässä muutamia vinkkejä:

Ennen lähtöä

Ajettaessa

  • Pienennä radion äänenvoimakkuutta ennen ajoa välttääksesi ylimääräistä säätöä painikkeiden kanssa ajon aikana. Liialliselle melulle altistumisen välttäminen on hyväksi kuulollesi ja se auttaa myös keskittymään paremmin muihin ääniin ympärilläsi, erityisesti niihin, jotka ovat tärkeitä turvallisuudellesi.

  • Jos sinulla on matkustajia kyydissäsi, voitte välttää liiallista ja liian äänekästä keskustelua. Vaikka keskusteluun osallistuminen on aina hauskaa, muiden asioiden tekeminen ajamisen aikana voi häiritä keskittymistäsi tien tapahtumiin.

  • Pidä auton ikkuna suljettuna tiemelun minimoimiseksi. Nykyajan autot on suunniteltu vähentämään tiemelua, mikä on hyvä uutinen kuljettajille. Aina kun on mahdollista vähentää huomiostasi kilpailevien äänien määrää, keskittymisesi paranee.

  • Keskity ajamiseen, mikä tarkoittaa, että kaikki muu voi odottaa, kunnes saavut perille.

  • Laita puhelimesi pois. Tekstaaminen ja puheluiden soittaminen, myös handsfree-toiminnon avulla, on vaarallista ja laitonta useimmissa maissa.

Kun häiriötekijät on minimoitu, pystyt keskittämään huomiosi asiaan kuuluviin ääniin ympärilläsi. Entäpä näkökykysi? Se on kuitenkin kaikkein tärkein aistisi ajaessasi. Tässä muutamia vinkkejä, kuinka pidät katseen tiukasti tiessä.

  • Samalla tavalla kuin kuuloalan ammattilainen tutkii kuulosi, tarkastuta myös näkösi ja käytä silmälaseja, jos tarvitset niitä ajaessasi. Tämä on tärkeää sekä itsellesi että muille tienkäyttäjille.

  • Harkitse niin kutsuttujen laajakulmapeilien hankintaa. Vaikka ne eivät poista kuolleen kulman mahdollisuutta, ne voivat auttaa vähentämään tarvetta katsoa olkapään yli. Katso taustapeiliin usein ja kiinnitä huomiota takaa lähestyviin ajoneuvoihin.

Vaikka kuulosi olisikin hyvä tai sinulla on jonkin asteinen kuulonalenema, ajamiseen liittyy paljon velvollisuuksia. Onnettomuuden riskin rajaamiseksi vähennä häiriötekijöitä, käytä visuaalisia merkkejä ja mikä tärkeintä, etsi sinua lähinnä oleva kuulokeskus, joka voi auttaa parantamaan kuuloasi, oletpa autoilija tai et .