”Näkymättömien” kuulokojeiden hyvät ja huonot puolet

Lukuaika: 4 min
20.09.22

Sinulla on diagnosoitu kuulonalenema ja audionomisi suosittelee, että hyötyisit kuulokojeiden käytöstä. Tämän päivän teknologian ansiosta sinulla on useita malleja, joista valita. Osa niistä on myös lähes näkymättömiä korvassa. Mutta mikä kuulokoje on sinulle oikea?

Yksilöllisesti korvakäytäväsi mallin mukaan valmistettavat korvakäytäväkojeet ovat vaihtoehto, jos haet huomaamatonta ratkaisua.

Voit valita useiden eri mallien välillä kuulonaleneman tasosta ja henkilökohtaisista mieltymyksistäsi riippuen. Kaksi pienintä ja huomaamattominta mallia ovat:

  • CIC-kuulokojeet (kokonaan korvakäytävässä): kuulokoje on kokonaan korvan käytäväosassa eikä korvan konkassa.

  • IIC-kuulokojeet (näkymättömissä korvakäytävässä): kuulokoje on syvemmällä korvakäytävässä. Se voi olla väriltään myös musta, jolloin se sulautuu paremmin korvan varjoihin.

Voi olla houkuttelevaa valita huomaamattomimmat mallit ulkonäön vuoksi. Nämä mallit sopivat useimmille, mutta sopivatko ne juuri sinun tarpeisiisi?

Tässä kerromme näiden kuulokojeiden hyvistä ja huonoista puolista.

"Näkymättömien" kuulokojeiden edut

  • Ne ovat erittäin huomaamattomia ja hyvä valinta, jos haluat kuulla hyvin ilman näkyvää kuulokojetta. Niissä ei ole ulkoisia letkuja tai johtoja. Ne ovat myös kevyitä ja mukavia useimmille käyttäjille, koska ne on tehty mittatilaustyönä korviisi sopiviksi.

  • Toiminnallisuuden kannalta kojeen paikka korvakäytävässä helpottaa esimerkiksi silmälasien, hattujen, puhelimen ja kuulokkeiden käyttöä. Ulkokorvan suojatessa kojeita, ne eivät ole myöskään niin herkkiä tuulen aiheuttamalle kohinalle.

  • Korvakäytäväkojeet sopivat lievistä vaikeisiin kuulonalenemiin ja tähän ryhmään kuuluvat useimmat kuulonalenemadiagnoosin saaneet.

  • Ne on valmistettu sopimaan elämäntyyliisi riippumatta siitä, harrastatko urheilua, shoppailua tai jotain muuta.

Muutamia korvakäytäväkojeiden huonoja puolia

  • Ne saattavat vaatia hieman enemmän huoltoa, koska kosteutta ja korvavahaa voi päästä helpommin kuulokojeeseen. Myös pienten paristojen käsittely voi olla haastavaa, jos sorminäppäryys ja näkö ovat heikentyneet.

  • Jos sinulla on lievä kuulonalenema, saatat huomata, että kuulet oman äänesi voimakkaampana, mihin olet aiemmin tottunut. Tämä johtuu siitä,että kuulokojeesi ovat syvällä korvassasi useita tunteja päivässä. Tottuminen voi kestää jonkin aikaa.

  • Pienemmissä kuulokojeissa on joskus tehtävä kompromisseja toiminnallisuudessa ja audiologisessa suorituskyvyssä. Etenkin IIC- ja CIC-kuulokojeissa ei ole tilaa kahdelle mikrofonille. Kuulokojetta kahdella mikrofonilla tarvitaan tilanteissa, joissa on paljon äänilähteitä ja taustahälyä.

  • Bluetooth-liitettävyys ei ole mahdollinen useimmissa IIC- ja CIC-kuulokojemalleissa yksinkertaisesti siksi, että niissä ei ole tarpeeksi tilaa usealle teknologialle. Siksi et pysty hyödyntämään Oticon ON -sovellusta, joka toimii kaukosäätimenä ja tarjoaa käyttötilastoja sekä HearingFitness-.opastusta.

Tarpeisiisi sopivien kuulokojeiden valitseminen

Korvakäytäväkojeet eivät välttämättä sovi kaikille. Älä epäröi kysyä kuuloalan ammattilaiselta neuvoa. Kerro hänelle elämäntyylistäsi ja arjessasi kohtaamistasi kuunteluympäristöistä. Näin hän pystyy määrittämään, mikä kuulokojemalli sopii sinulle parhaiten.

Kaikki alkaa kuulonne perusteellisesta tutkimuksesta. Ajan sopiminen kuuloalan ammattilaisen kanssa on helppoa!

Löydätte lähimmän kuuloalan ammattilaisen täältä