Kuulonaleneman hoito: mikä on paras tapa palauttaa kuulo?

Lukuaika: 3,5 min
04.05.22

Voiko kuulonaleneman korjata?

Kuuloalenema on terveysongelma, joka vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään. Ei siis ole ihme, että kysymyksiä siitä, onko kuulo mahdollista palauttaa, on niin paljon. Usein se ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin pillerin ottaminen tai nopea toimenpide. Tässä blogikirjoituksessa erotamme tosiasiat fiktiosta ja selitämme tapoja, joilla kuulonalenemaa voidaan korjata.

Minkä tyyppisiä kuulonalenemia voidaan korjata?

Yleisin kuulonalenema on sensorineuraalinen. Se johtuu sisäkorvan tai kuulohermoradan vaurioista, joka useimmiten johtuu luonnollisesta ikääntymisestä tai altistumisesta koville äänille, ja se on pysyvä. Se tarkoittaa, että useimmissa tapauksissa sitä ei voida korjata. Mutta sitä voidaan hoitaa, ja mitä nopeammin, sen parempi.

Johtumistyyppinen kuulonalenema on harvinaisempaa ja johtuu ulko- tai välikorvan tukkeutumisesta tai muusta poikkeavuudesta, joka estää ääniaaltojen kulkemisen sen läpi. Se voi olla pysyvä tai väliaikainen, ja joissakin tapauksissa se voidaan parantaa kokonaan.

Kuulonhuollon ammattilainen voi auttaa selvittämään kuulonaleneman syyn ja löytämään siihen tehoavan hoidon. Jos et ole varma kärsitkö kuulonalenemisesta, voit aina tehdä ilmaisen kuulotestimme verkossa. Se on nopea ja helppo tehdä.

reversing-a-hearing-loss-1-1200x628

Leikkaus kuulonalenemaan

Vaikka mikä tahansa leikkaus on stressaavaa ja sisältää tiettyjä riskejä, monet ihmiset, joilla on kuulonalenema ovat valmiita kokeilemaan leikkausta, jos se on mahdollista ja sillä kuulovaurio voidaan korjata. Joitakin yleisiä toimenpiteitä ovat:

  • Sisäkorvaistutteet

Olet ehkä kuullut sisäkorvaistutteista aiemmin. Ne toimivat lähettämällä sähköisiä impulsseja kuulohermoon, jonka aivot voivat kääntää merkitykselliseksi ääneksi.

Se voi kuulostaa hyvältä ratkaisulta, mutta toimenpide on invasiivinen ja kallis. Siitä huolimatta, että se on laajalti tunnettu, toimenpide soveltuu pienelle määrälle ihmisiä, jotka täyttävät tiukat kriteerit. Yksi niistä on, että aiempi kuulokojeiden käyttö ei ole auttanut.

  • Stapedektomia

Tämä kirurginen toimenpide suoritetaan useimmiten otoskleroosin hoitoon. Otoskleroosi on sisäkorvan luiden paikallinen pesäkesairaus, joka aiheuttaa konduktiivisen kuulonaleneman. Stapedektomiassa asetetaan proteesi, jotta ääniaallot pääsevät kulkemaan sisäkorvaan.

  • Korvien putkitus

Leikkauksessa asetetaan putki vähentämään painetta tärykalvon takana. Sitä käytetään tyypillisesti lievittämään anatomiasta tai infektiosta johtuvaa nesteen kertymistä ja yleisimmin lapsilla. Leikkauksella ei ole vaikutusta suurimmalle osalle aikuisista, joilla on sensorineuraalinen kuulonalenema.

Voiko lääke parantaa kuulonaleneman?

Ajattele, jos olisi olemassa maaginen pieni pilleri, joka parantaisi terveysongelmasi? Vaikka kuulonalenemaan ei vielä ole lääkitystä, lääkkeiden käytössä on tapahtunut mielenkiintoista kehitystä.

Eräs tutkimus on osoittanut, että merivuokot saattavat pystyä palauttamaan vaurioituneita sisäkorvan karvasoluja hiirilläi. Toisessa tutkimuksessa havaittiin yhtäläisyyksiä suoliston ja sisäkorvanii solujen välillä. Myös joitakin kuulonalenemia, mukaan lukien äkillinen kuulonmenetys, voidaan joskus hoitaa steroideillaiii.

Nämä kehityssuunnat ovat jännittäviä tiedeyhteisöille, mutta jos etsii nopeaa parannuskeinoa, voi joutua odottamaan jonkin aikaa.

reversing-a-hearing-loss-2-1200x628

Kuinka kuulonaleneman voi parantaa?

Todellisuudessa vain harvat kuulonalenemat voidaan palauttaa tai ”parantaa” kokonaan. Suurin osa hoidetaan kuulokojeilla.

Vaikka kuulokojeet eivät pysty palauttamaan kuuloa normaaliksi, Oticonin tuotevalikoiman innovatiivisella teknologialla voidaan hoitaa kuulonalenemaa, jolloin kuuleminen paranee ja samallatuetaan myös aivojen terveyttä.

Pysyvää kuulonalenemaa ei voida täysin parantaa, mutta sitä on silti tärkeää hoitaa ja seurata mahdollisten muutosten varalta, jotta se ei pahene. Vierailu kuulonhuollon ammattilaisen vastaanotolla on alku matkalle kohti parempaa kuulemista.

Hoidakuulonalenemaasi jo tänään ottamalla yhteyttä lääkäriisi taikuulonhuollon ammattilaiseen, joka voi auttaa arvioimaan kuulonalenemasi ja siihen parhaiten sopivia toimenpiteitä.


-----------------------------------

iTang, P-C., Smith K. M., and Watson, G. M. “Repair of Traumatized Mammalian Hair Cells via Sea Anemone Repair Proteins.” Journal of experimental biology 219.Pt 15 (2016): 2265–2270. Web.

iiLi, J. et al. “Mechanistic Basis of Organization of the Harmonin/USH1C-Mediated Brush Border Microvilli Tip-Link Complex.” Developmental cell 36.2 (2016): 179–189. Web. and Crawley, S. W. et al. “ANKS4B Is Essential for Intermicrovillar Adhesion Complex Formation.” Developmental cell 36.2 (2016): 190–200. Web.

iiiHara, Jared H et al. “Oral and Intratympanic Steroid Therapy for Idiopathic Sudden Sensorineural Hearing Loss: Steroid Therapy for Sudden Hearing Loss.” Laryngoscope investigative otolaryngology 3.2 (2018): 73–77. Web.