Mikä on syvä neuroverkosto (DNN)? 5 tärkeintä faktaa syvästä neuroverkostosta (DNN) ja sen eduista

Lukuaika: 2,5 min.
16.12.20

5 tärkeintä faktaa Oticon Moren™ uudesta teknologiasta ja sen eduista

Oticon julkaisi äskettäin uuden kuulokojeen, Oticon Moren™. Uusi kuulokoje käyttää syvää neuroverkostoa (DNN), joka parantaa kuuntelukokemusta. Mutta mikä syvä neuroverkosto oikein on ja miten se voi auttaa kuulemaan paremmin?

 

Kuulostaa kummalliselta, mutta katsotaan tarkemmin yhdessä.

Siinä on kyse eräänlaisesta koneoppimisesta, jossa jäljitellään aivojen tapaa oppia. Muualla sitä käytetään monenlaisissa myös sinulle tutuissa tehtävissä, kuten käännös- ja kuvanhakutyökaluissa. Osa käyttökohteista voi olla sinulle vieraampia, kuten lääketieteelliset diagnoosit; Kalifornian yliopisto opetti sen tunnistamaan syöpäsoluja!1 Nyt samanlaista tekniikkaa käytetään uudessa kuulokojeessamme Oticon Moressa.

Syvän neuroverkoston perusajatus on, että se oppii toistojen kautta mallien avulla. Sille annetaan esimerkiksi 100 kuvaa erilaisista koirista eikä vain ihmisen keksimiä sääntöjä, kuten ”koiralla on musta nenä ja luppakorvat”. Näin se oppii samalla tavalla kuin ihmisaivot – harjoittelun ja erehdysten kautta.

Näin se toimii:

  1. Tietokoneelle annetaan tietolähde, kuten kuva tai ääni. Tässä esimerkissä se olkoon vaikkapa trumpetin ääni. Toisin kuin sinä ja minä, tietokone ei tiedä, mikä se on.

  2. Tietokone välittää saamansa tiedon syvän neuroverkoston läpi tunnistaen ja lajitellen sen elementtejä oppimansa mukaisesti – kuten korkea tai matala ääni.

  3. Kun tietokone pääsee prosessin loppuun, se päättää, onko ääni trumpetin vai ei.

  4. Kone saa palautetta vastauksestaan – oikein tai väärin – mitä se käyttää vahvistamaan päätöksentekoaan.

  5. Prosessia toistetaan monia kertoja erilaisten trumpettien äänillä, kunnes tietokone oppii tunnistamaan sen välittömästi. Aivan kuten aivotkin tekisivät.

Entä jos tämä verkosto koulutettaisiinkin tunnistamaan miljoonia tosielämän äänimaisemia, kuten ravintola, juna-asema ja ruuhkainen katu? Se oppisi tunnistamaan ja tasapainottamaan niissä esiintyviä ääniä niin, että tärkeimmät kuuluvat parhaiten.

Juuri näin me teimme! Koulutimme neuroverkoston 12 miljoonalla tämän kaltaisella monitasoisella tosielämän äänimaisemalla, joita se sitten oppi analysoimaan, järjestelemään ja tasapainottamaan. Opittuaan kaiken tämän se oli valmis liitettäväksi Oticon Moreen. Nyt Oticon More pystyy hyödyntämään syvän neuroverkoston älykkyyttä sekä tasapainottamaan ja valitsemaan tärkeitä ääniä, mikä tukee myös aivojen terveyttä.

 

 

Syvää neuroverkostoa (DNN) käyttävän kuulokojeen edut

Kuvittele, että olet ravintolassa ystävien tai perheen kanssa. Edessäsi oleva henkilö puhuu, kun nouset ylös lähteäksesi. Koska perinteinen kuulokoje on koulutettu keskittymään puheeseen suunnan mukaan ja vaimentamaan muut äänet meluna – erityisesti äänekkäissä ympäristöissä – et ehkä kuule tarjoilijaa, joka pysähtyi taaksesi tarjotin täynnä laseja.

Syvän neuroverkoston avulla aivosi saavat käyttöönsä koko äänimaiseman, joten pystyt kuulemaan henkilön vieressäsi, aterimien kilinän lautasella viereisessä pöydässä sekä tarjoilijan takanasi – tasapainoisena ja vahvistettuna kuten tosielämässä.

Koska neuroverkosto tarjoaa aivoille enemmän merkityksellistä äänitietoa, se on selkeämpää ja puhetta on helpompi seurata. Tekemämme tutkimus osoitti, että koko äänimaisema on 60 % selkeämpi2 käytettäessä Oticon Moren syvää neuroverkostoa.

Katso, mitä koeryhmämme sanoi Oticon Moresta

 

 

Oticon Moren vallankumouksellinen syvä neuroverkosto voi auttaa havaitsemaan jo unohtuneita ääniä ja kuulemaan paremmin hälyisissä tilanteissa, millä voi olla suuri vaikutus elämääsi.

Lue lisää Oticon Moresta täältä.

Lue lisää DNN:stä teknologiasivuiltamme.

 

_________________________________________

[1] Bahram Jalali, Claire Lifan Chen, and Ata Mahjoubfar, University of California, Los Angeles (UCLA)

www.mathworks.com/company/newsletters/articles/cancer-diagnostics-with-deep-learning-and-photonic-time-stretch.html

[2] Santurette, S., Juul Jensen, J., Ng, E.H.N. , Man, K.L.B (2020) Oticon More(TM) Clinical Evidence. Oticon Whitepaper