Teini-iästä aikuisuuteen (12+-vuotias)

Kun nuori siirtyy lapsuudesta aikuisuuteen, tämä viettää entistä enemmän aikaa kodin ulkopuolella, vaihtuvissa ympäristöissä: koulussa, harrastuksissa, kahviloissa, ystävien kotona jne. Nuoren täytyy saada pitää yhteyttä ystäviinsä ja maailmaan. Kaikki nämä tilanteet ja paikat vaativat optimaalista kuuloratkaisua.

”Kuka minä olen?”, tunnekuohut ja läheiset ystävyyssuhteet

Kun lapsuus päättyy ja matka kohti aikuisuutta alkaa, todistat muutoksia niin lapsen persoonallisuudessa kuin tämän käytöksessä. Hän viettää entistä enemmän aikaa kodin ulkopuolella ja lähimpien ystäviensä merkitys on kaikki kaikessa.

Näiden vuosien aikana lapsen aivot kehittyvät yhä eikä hänen kuulokeskusjärjestelmänsä ei ole vielä täysin kehittynyt. Lapsi saattaa toisinaan vaikuttaa rasittuneelta tai hämmentyneeltä. Lapsen kyky määritellä oma roolinsa riippuu aikaisempien kehitysvaiheiden onnistumisista. Teini-ikäinen alkaa kyseenalaistaa sääntöjäsi ja arvojasi sekä yhteisön normeja. Hän ei enää kerro sinulle kaikkea, koska haluaa yksityisyyttä ja vapautta. Tämä saattaa tuntua pelottavalta, koska ymmärrät, ettet enää voi suojella häntä yhtä paljon kuin aiemmin.

Haasteet ja kuinka auttaa

Tämän kehitysvaiheen tavoitteena on, että lapsesta kasvaa pätevä kielenkäyttäjä, joka osaa suunnitella, kommunikoida ja taitaa myös monimutkaisia sosiaalisia taitoja.

Kuulokojeet

Teini-iässä ja nuorena aikuisena on tärkeää oppia minimoimaan väärinymmärrykset kehittämällä päättelykykyä ja käytännön taitoja. Siksi on hyvin tärkeää, että nuori käyttää kuulokojeita kaikissa tilanteissa. Olet kuitenkin jatkuvasti vähemmän tietoinen lapsesi tekemisistä. Tässä yksilöllistymisen ikävaiheessa teini-ikäisen tunteet omaa ulkonäköä ja olemusta kohtaan korostuvat. Nuori haluaa näyttää hyvältä ja kopioi ystäviään. On vaara, että kuulokojeista kieltäydytään tai niitä käytetään harvoin. Siksi kuulokojeiden huomaamattomuus on tärkeää.

Nuoren myös täytyy ja hän haluaa osallistua erilaisiin harrasteisiin ja tapahtumiin, joissa on taustamelua, kuten kahviloissa, konserteissa ja juhlissa. Näissä tilanteissa kuulokojeet voivat auttaa nuorta keskittymään ja erottamaan puheen melusta. Anna nuoren arvioida kuulokojeitaan itse hänen kasvaessaan kohti aikuisuutta. Nuorten kuulokojeet, jotka pohjautuvat BrainHearing-teknologiaanTM, ovat erinomainen tuki nuorelle. Teknologia tarjoaa myös aikuisille edistyneitä ratkaisuja sekä keskivaikeaan että erittäin vaikeaan kuulonalenemaan.

Yhteys digitaaliseen maailmaan

Nyt kun niin paljon teini-ikäisen identiteetistä kehittyy verkossa, on äärimmäisen tärkeää varmistaa, että hän voi nauttia helposta median ja tietojen käytöstä

Äänen suoratoisto kuulokojeisiin
Voit yhdistää Oticonin Bluetooth®-kuulokojeet moniin muihin elektronisiin laitteisiin. Käytä sitten kuulokojeitasi korkealaatuisina kuulokkeina. Voit soittaa handsfree-puheluita ja suoratoistaa langattomasti TV:n äänen, musiikkia stereoista, videopuheluja, podcasteja, äänikirjoja ja muuta. Ilmainen kuulokojesovelluksemme – Oticon ON – mahdollistaa kuulokojeiden voimakkuuden säädön, ohjelmien vaihdon, paristotason tarkistuksen ja paljon muuta vain sormen napautuksella.

Lue lisää Oticon-kuulokojeiden yhdistämisestä


Luokkahuonemikrofoni, joka on tarkoitettu erityisesti oppimiseen – Edumic
EduMic on etämikrofoni, joka lähettää opettajan äänen langattomasti lapsesi kuulokojeeseen. Tämä tekee siitä ihanteellisen kumppanin meluisissa luokkahuoneissa ja käytävillä sekä urheilukentillä, missä opettaja voi olla jonkin matkan päässä.

Katso lisää EduMicistä

Pesästä lentäminen

Onko nuori aikuinen valmis ottamaan ohjat omasta elämästään – ja kuulonalenemastaan?

Opas
Pian on aika antaa nuoren itsenäistyä. Muista kunnioittaa nuoren aikuisen oikeutta päättää omasta elämästään. Sinun roolisi on nyt toinen: sen sijaan, että olisit valtaa käyttävä auktoriteetti, koeta olla mentori, jolta nuori voi kysyä neuvoa. Opasta häntä koulutukseen ja huonokuuloisille aikuisille tarkoitettujen aineistojen pariin.

Kannusta
Ennen kuin nuori aikuinen lentää pesästä, kannattaa varmistaa, että hän saa kannustusta kuulonalenemasta ja kojeistaan huolehtimiseen sekä muistaa varata tapaamisaikoja kuulokeskukseen.