Viisi hyödyllistä vinkkiä arkeen

Lukuaika: 2,5 min.
18.01.21

Kun saat kuulokojeet, hyvän rutiinin luominen heti alussa on tärkeää. Olemme auttaneet tuhansia ihmisiä nauttimaan taas elämästä paremman kuulon kanssa ja tiedämme, että on joukko tekijöitä, jotka auttavat onnistuneeseen alkuun kuulokojeiden käytössä.

 

Seuraavassa on viisi hyödyllistä vinkkiä, joita voit hyödyntää päivittäisessä elämässä. 

 

Paristojen vaihtamisesta kotona tulee kuulokojeiden käyttäjille nopeasti tuttua. Lomamatkalla tilanne voi kuitenkin olla toinen, jos joudutaan hankkimaan lisää paristoja.

Kaikki eivät välttämättä tiedä, mitä paristoja heidän kuulokojeensa käyttävät. Tämä voi olla ongelma paristo-ostoksilla ulkomailla. Siksi paristot on koodattu kaikkialla värein ja numeroin: keltainen koko 10, oranssi koko 13, ruskea koko 312 ja sininen koko 675.

Voit vain tarkistaa nykyisen paristopakkauksen värin ja ostaa samanlaisen paikallisesta apteekista tai marketista. Jos sinulla ei ole paristopakkausta matkassa, vertaa kokoa kuulokojeissasi parhaillaan oleviin paristoihin

 

Laita kuulokojeet yöksi aina samaan pöydän tai lipaston laatikkoon – tai käytä niiden mukana tullutta koteloa. Jos joudut ottamaan kuulokojeet päivän aikana pois korvistasi, säilytä niitä aina kotelossaan, niin löydät ne taas helposti.

Kotelo on kätevä sekä kotona että matkoilla. Jos sinulla on koira tai kissa, on varsin todennäköistä, että lemmikistäsi olisi ihana pureskella kuulokojeitasi. Muistuttaahan niiden tuoksu sinusta. Pidä siksi kuulokojeet aina turvallisessa paikassa, kuten kotelossaan. Myös lapset saattavat napata kuulokojeet leikkeihinsä – pidä ne poissa myös pienten lasten ulottuvilta.

 

Kuulokojeiden riisuminen ja paikoilleen laittaminen aina samassa paikassa auttaa luomaan kestävän rutiinin. Voit tehdä tämän esimerkiksi, kun olet harjannut hiukset, käynyt suihkussa tai pessyt hampaasi. Valitse jokin asia, jonka teet joka päivä.

 

Kuulon heikentyessä pyrkivät muut aistit kompensoimaan tilannetta. Kun kuuntelet puhetta, silmäsi etsivät vihjeitä puheen sisällöstä puhujan huulilta, kasvojen ilmeistä ja kehon kielestä.

Sytyttämällä valot ja vähentämällä huoneen taustamelua – jos mahdollista – voit helpottaa elämää tilanteissa, joissa ympärilläsi on paljon hälyä.

 

Kun kerrot ihmisille kuulonalenemastasi ja elämästä kuulokojeiden kanssa, autat heitä ymmärtämään tilannettasi paremmin, ja he pystyvät tukemaan sinua tarvittaessa. Näin vähennät myös kuulonaleneman stigmaa, ja keskustelukumppanisi tietää, että voi olla hyvä siirtyä hiljaisempaan, valoisampaan tilaan jatkamaan keskustelua.