Aivomme työskentelevät lujasti
Monilla meistä on hankaluuksia seurata keskusteluja tietyissä paikoissa, kuten meluisissa ravintoloissa. Tämä johtuu siitä, että puhe koostuu useista eri äänistä, jotka yhdistetään toisiinsa päässämme nopeaan tahtiin. Aivomme pyrkivät jatkuvasti priorisoimaan ja järjestelemään ympäröiviä ääniä.
Monille tulee yllätyksenä, että kun kyse on kuulosta, aivomme tekevät enemmän töitä kuin korvamme. Tästä syystä meluisissa ympäristöissä, kuten täynnä olevassa ravintolassa, keskustelun seuraaminen voi olla turhauttavaa. Myös ihmiset, joilla ei ole huonoa kuuloa, kokevat tämän haasteelliseksi. Tavallisesti aivomme osaavat kognitiivisen prosessin avulla järjestellä kaiken sen tiedon, johon keskityt: Pelkistetysti aivot siis järjestelevät ääniympäristöä, valikoivat halutut äänet ja seuraavat niitä. Ihmisillä, joilla on huono kuulo, aivot kuitenkin joutuvat työskentelemään huomattavasti enemmän äänten tulkitsemiseksi, koska niiden vastaanottamat signaalit ovat hiljaisempia, vähemmän yksityiskohtaisia tai epäselviä.
Jotkin äänet kuuluvat paremmin kuin toiset
Korkeat konsonanttiäänteet kuten f, s ja t jäävät helposti kovempien, matalampien vokaaliäänteiden kuten a, o ja u alle. Tämän seurauksena henkilö, jolla on kuulonalenema, saattaa valittaa kuulevansa toisten puhuvan mutta ei sitä, mitä nämä sanovat.